OPEN BRIEF AAN PEN NEDERLAND

Unknown-1

Geacht bestuur, beste Manon Uphoff,
Bij deze wil ik mijn lidmaatschap van PEN Nederland opzeggen.
De reden is uw terugtrekking gisteravond uit het debat in De Balie in Amsterdam op het Festival van het Vrije Woord.
Het is niet uit te leggen dat u, als organisatie die zich inzet voor schrijvers die elders gevangenzitten of anderszins te lijden hebben vanwege de vrijheid van meningsuiting, hiertoe heeft menen te moeten besluiten.
Zijn cartoonisten geen kunstenaars, ja zelfs ‘schrijvers’? Ook zij hanteren voor hun werk nota bene de pen!
Uw beslissing staat haaks op de eerste alinea van uw recente Nieuwsbrief die ik hier te uwer memorie zal aanhalen:
“Het jaar 2015 is amper 4 maanden oud, toch mag het nu al een bewogen jaar heten. De aanslagen in Parijs en Kopenhagen maakten prangend duidelijk dat de vrijheid van meningsuiting en van (literaire) expressie ook in Europa in toenemende mate onder druk zijn komen te staan, dat censuur en geweld niet alleen ver van ons bed een verbond aangaan, maar ook op plekken dichterbij. Het gaat allang niet meer alleen om landen als bijvoorbeeld China, Cuba, Vietnam, waar we ‘ouderwetse’ vormen van censuur vinden, maar ook om landen als Frankrijk, Denemarken, Noorwegen, waar schrijvers en journalisten, cartoonisten, bloggers soms noodgedwongen zelfcensuur overwegen en bescherming nodig hebben omdat zij worden bedreigd. Hoewel PEN Nederland zich (van oudsher) inspant om schrijvers en dichters die in erbarmelijke omstandigheden verkeren, die worden bedreigd, vervolgd en/of gevangen gezet vanwege hun schrijven, te ondersteunen en te helpen, proberen wij daarnaast door middel van debat en discussie te reageren op nieuwe vormen van onderdrukking op het vlak van het vrije woord (en beeld).”
Na uw beslissing tot terugtrekking van PEN-deelname aan het debat van gisteren, vanwege de aanwezigheid van de bedreigde Deense cartoonist Kurt Westergaard, vraag ik mij het volgende af: is de verdediging van de lafheid ook een grondrecht geworden?
Elly de Waard
3 mei 2015
Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

5 Reacties op OPEN BRIEF AAN PEN NEDERLAND

Toon Reacties (5)

Geef een antwoord