PEN NEDERLAND (VERVOLG)

Unknown-1

Het gedrag van het bestuur van PEN Nederland roept steeds meer vraagtekens op.
Eerst neemt het een beslissing die rechtstreeks ingaat tegen het eigen handvest door zich terug te trekken uit het Festival van het Vrije Woord. En als dit dan verontwaardiging oproept bij een aantal leden, houdt het zich stil.
Pas aanstaande zaterdag zal de voorzitster, Manon Uphoff, in de belangrijke krant NRCHandelsblad een uiteenzetting geven.
Vreemd natuurlijk om dat in een krant te doen. Die had via een persconferentie of op de PEN-website openbaar gemaakt kunnen worden. Nu is het net alsof het gezag van de NRC wordt ingeroepen om de verklaring meer gewicht te geven. Minder vreemd misschien toch, als je in aanmerking neemt dat in de NRC-literatuurredactie medestanders zitten.
Zo werd ik over mijn opzegging van het PEN-lidmaatschap gebeld door een mevrouw Toef Jaeger voor een stukje over deze zaak. Ik meende dat zij, zoals voor een journalist gebruikelijk is, onbevooroordeeld was, maar toen het op 5 mei in de krant verscheen bleek duidelijk waar haar sympathie lag. Zij bleek trouwens ook lid te zijn van PEN Nederland.

Wat ik het gekste aan het bovenstaande vind is dat een rechtstreeks door de leden gekozen bestuur zich zo van de leden gedistantieerd opstelt. Alsof het een ministerie betreft of iets anders uit de politiek. Het geeft voedsel aan mijn idee dat bestuurlijke elites, of ze nu politiek, financieel of literair zijn, al snel blijven kleven aan het pluche en tenslotte alleen nog maar bezig zijn zichzelf en hun functie te beschermen. Fuck de kiezers, de spaarders en de leden. Wij weten het als enigen het best.

Nog twee dingen:
Waar de burgemeester van Amsterdam een enorm bedrag vrijmaakt om de avond in de Balie veilig te maken en ook zelf aanwezig is, zouden de leden van PEN Nederland en hun genodigden daar dan niet veilig zijn?
Als Manon Uphoff meent dat ‘je een auteur uit Bahrein niet zomaar kunt koppelen aan een programma waarin Westergaard ook optreedt. En doe je dat wel, dan moet je kunnen garanderen dat die auteur in zijn thuisland geen last krijgt’ – kan PEN Nederland dan wél garanderen dat diezelfde auteur die hier, maar zonder Westergaard, komt vertellen hoezeer hij onder de dictatuur in zijn land lijdt, bij thuiskomt géén last krijgt?

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

5 Reacties op PEN NEDERLAND (VERVOLG)

Toon Reacties (5)

Geef een reactie