David Bowie, Brian Eno and Tony Visconti record ‘Warszawa’

Als je ten volle van de humor van dit tekenfilmpje wilt genieten, moet je een paar dingen weten.
In de eerste plaats is het lied Warszawa afkomstig van Bowie’ eerste Berlijnse LP, Low, dus hij zit nog midden in de afkick-periode van zijn cocaïne-verslaving. Tegelijkertijd was hij verwikkeld in een bittere strijd met zijn management MainMan. Als hij het filmpje binnenloopt zegt hij dan ook dat hij net uit Parijs komt waar hij tegen hen moest getuigen.
Tony Visconti laat aan een stuk door weten dat hij het echt niet fijn vindt dat hij de productie van de plaat samen met Eno moet doen, hij was toch altijd de enige producer? En Eno moet cocaïne van zijn boodschappenlijstje voor het weekend schrappen.
Het leukste vind ik zelf hoe Bowie en Eno opeens in hun Derek and Clive alias Pete and Dud personages stappen, een grap die ze hun hele leven door samen hebben volgehouden. Let op het octaaf of zo meer dat Davids stem dan krijgt! Plus een geaffecteerd accentje.

Ik wil graag Eno zelf nu aan het woord laten: ‘David’s dead came as a complete surprise, as did nearly everything about him. I feel a huge gap now.
We knew each other for over 40 years, in a friendship that was always tinged by echoes of Pete and Dud. Over the last few years – with him living in New York and me in London – our connection was by email. We signed of with invented names: some of his were Mr Showbiz, Milton Keynes, Rhoda Borrocks and The Duke of Ear.
I recieved an email from him seven days ago. It was funny as always, and as surreal, looping through word games and allusions and the usual stuff we did. It ended with this sentence: “Thank you for our good times, Brian, they will never rot.” And it was signed “Dawn”.
I realize now he was saying goodbye.’

Animation by the Brothers McLeod  @ www.brothersmcleod.co.uk

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *