ZON IN EEN LEGE KAMER

Vilhelm Hammershoi (Kopenhagen 1864-1916). Een prachtige schilder. Het werk van fotografe Frederique Masselink (zie elders en overal op deze site) is aan hem verwant. Toch hierbij een still uit de video ‘Sun in an empty room, naar Vilhem Hammershoi'(2006), van de Haagse kunstenaar Oswald Berends.

De dagen verdiept in stille
conversaties op papier –

met branie en toch zacht
De nachten, als de honden niet

blaften, verdreven in verlangen
naar wat ver van hier

eraan moest komen, uit het strooisel
en de ondiepten van dromen

waar die ene, soms verschijnende, ooit
verschenene, steeds weer ademloos

in werd gewacht

1992, Eenzang

Ik bedenk mij nu, dat er nog een raakvlak is tussen de afbeelding en het gedicht. Heeft de video een analogie naar de schilder Vilhelm Hammershoi, in de laatste drie regels van het gedicht zit een verwijzing naar J.H. Leopold.

Dit bericht is geplaatst in Eenzang. Bookmark de permalink.

5 Reacties op ZON IN EEN LEGE KAMER

Toon Reacties (5)

Geef een reactie