VAN POEZIE NAAR POLITIEK

ku-xlarge

De laatste tijd lees ik veel over zaken die de wereld-economie betreffen. Nu alles digitaal verbonden is, zijn veel dingen die buiten ons om gebeuren ook voor ons van belang. Ze kunnen ons namelijk direct raken. Op dit moment wordt onze toekomst mede bepaald door de ruzie tussen President Obama en de Republikeinen in het Amerikaanse Congres. Gisteravond deed de toenadering tussen deze beide partijen de beurzen wereldwijd flink uit hun dipjes opleven. Hoera! Er komt een oplossing, niets aan de hand, we gaan gewoon weer verder met het ophogen van onze schuldenberg. Over deze berg kunnen we allang niet meer heenkijken, overigens, maar dit natuurlijk terzijde.
Nu las ik net dat toevallig juist gisteren de Chinese premier Li Keqiang een berichtje heeft gestuurd naar John Kerry, waarin op typisch Chinese wijze zeer onderkoeld geformuleerd het volgende stond: for “China the issue of the American debt ceiling [is of] great attention.”
China heeft in de loop van decennia een bedrag aan Amerikaanse waarden opgebouwd van ongeveer twee triljoen dollar en als de Verenigde Staten failliet gaan zijn zij dat geld ook kwijt.
We kunnen er rustig van uitgaan Obama en John Boehner (leider van de Republikeinen) gisteravond eindelijk hun hakken uit het zand gehaald hebben vanwege dit Chinese briefje. Dat ook nog eens nader werd toegelicht door een verzoek van de Chinese minister van Financiën “to ensure the safety of Chinese investments.” Bij een bankroet eerst China terugbetalen, graag!
Wat wil dit nu zeggen. Het volgende: geen land is op dit moment meer soeverein in zijn financiële maar ook politieke handelen. En daarbij staan de financiën niet voor niets voorop. De politiek struikelt daar achteraan. Dat geldt ook voor ons land en in niet mindere mate voor Europa. Kijk naar het jammerlijke gemodder in Den Haag, maar ook naar de Babylonische spraakverwarring vanuit het onmachtige Brussel.
Het betekent ook dat voorlopig geen land theoretisch gesproken failliet zal gaan. Daarvoor zijn de onderlinge belangen te zeer verweven en te groot. Maar op een bepaald moment zal de kloof die er gaapt tussen de theoretische werkelijkheid en de praktische tot ineenstorting leiden.

ELLY DE WAARD

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

1 Reactie op VAN POEZIE NAAR POLITIEK

Toon Reacties (1)

Geef een reactie