DAVID BOWIE en MARIA SCHNEIDER: SUE (Or In A Season Of Crime)

schneider_bowie_sue_1000sq

Met betrekking tot mijn nadere onderzoek naar het album dat David Bowie heeft nagelaten besprak ik in mijn vorige bloggings de nummers Blackstar en ‘Tis A Pity She Was A Whore.
Ik sla nu Lazarus even over om meteen naar Sue (Or In A Season Of Crime) te gaan. De reden daarvan is dat deze song samen met ‘Tis A Pity deel uitmaakt van een in 2014 door Bowie uitgebrachte single en dat beide songs bij nadere beschouwing elkaars pendant zijn. Hoe zit dat?
Ik schreef al dat de titel van ‘Tis A Pity She Was A Whore ontleend is aan een 16de eeuws Engels toneelstuk waarin de doden bij bosjes vallen. Bowie gebruikt echter in zijn song alleen de (ook zeer dodelijke) entourage van de Eerste Wereldoorlog om een ruige sekssituatie in neer te zetten.
In Sue (Or In A Season Of Crime) laat hij echter de ‘season of crime’ werkelijk plaatsvinden. Hij vertaalde het verhaal van het toneelstuk naar het heden en plaatste zichzelf in de rol van de broer die zijn zuster verleidt en tot zwangerschap brengt. Hij doodt haar als ze een ander trouwt en daaromheen vallen ook nog talloze andere slachtoffers.
Toen Bowie het idee voor deze song had benaderde hij Maria Schneider en stelde hij een samenwerking met haar voor. Maria Schneider is zelf een gelauwerde componist en het bijna 8 minuten lange stuk wekt de indruk dat het toch wel even geduurd heeft voor ze op één lijn zaten. Het is niettemin een indrukwekkend nummer geworden, maar evenals bij ‘Tis A Pity She’s A Whore het geval was is de Blackstar-uitvoering de helft korter maar veel en veel soepeler. Het vierkante gebonk van de gekochte seks vaart echter heel wel bij de wat minder soepele uitvoering!
Moet de tekst er nog bij? Die is in telegramstijl geschreven en valt wel te volgen. In de hedendaagse verwoording van het Renaissance-stuk zijn zelfs ‘x-rays’ doorgedrongen. Is hier een echo bedoeld van het kind dat Sue krijgt van haar broer? Of is het toch alleen Bowie’s eigen ervaring?
Laten we zeggen dat het een heel vrije overzetting is van een sierlijk, maar moordzuchtig en incestueus verhaal.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *