VANDAAG IS HET GEDICHTENDAG, GEEN BOWIEDAG

horses

Vandaag is het gedichtendag.
Ik lees vanavond voor in het Taverne in Bergen samen met nog een aantal andere dichters onder wie mijn oude schoolgenoot Neel Min.
Maar door mijn geconcentreerde aandacht voor het werk van David Bowie dat mij al sinds zijn dood bezig houdt, kreeg ik ook een beter zicht op mijn eigen werk uit die periode.
Ik onderkende opeens overeenkomsten in onderwerp. Braken de nieuwe elektronische mogelijkheden in de rock het eerst door in de experimenten van diverse Duitse groepen in de jaren zeventig (Kraftwerk, Neu!, Tangerine Dream, Harmonia), ook de onderwerpen veranderden daarmee. Het moderne verkeer ging een rol spelen in de teksten. Fahren Auf Der Autobahn van Kraftwerk is daar een voorbeeld van, maar ook Station To Station van David Bowie.
Wat mijn eigen werk betreft: de bundel Wildernis Van Verbindingen behandelt allerlei vormen van verkeer die ingezet worden om de geliefde persoon te bereiken. En alle problemen die bij zo’n LAT-relatie komen kijken. Naar mijn idee ademt deze bundel eenzelfde sfeer als de eerder genoemde muzikale snelwegen, technische mogelijkheden die ingezet worden voor een gevoel, voor de romantiek en de ellende daarvan.

 

De foto is van Diana Blok en Marlo Broekmans, heet Horses en staat op het omslag van de bundel waar ik het hier over heb. Voor mij geeft dit prachtige werkstuk (inclusief de titel!) precies aan wat het gevoel is dat aan deze gedichten ten grondslag ligt.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *