A QUIET PASSION: de Emily Dickinson film

9-a-quiet-passion-seacia-pavao

Het gebeurt niet vaak dat over het leven van een dichter een film gemaakt wordt. Bright Star over Keats was een recente uitzondering. Het is ook een bijna onmogelijke opgave om levens die om het woord draaien in voornamelijk beeld gestalte te geven. Gelukkig dat poëzie en beeld zich, mits er zorg aan besteed wordt tenminste, uitstekend met elkaar kunnen verstaan. In het geval van Keats ging dat via zijn liefde voor Fanny Brawne. Bright Star was in feite een romantische film waarin poëzie een belangrijke rol speelde.
Heel anders is dat in de film A Quiet Passion over Emily Dickinson, die in december in roulatie komt. Deze film draait alleen om het woord en om het poëtische woord in het bijzonder. De hartstocht waar het in de titel over gaat is die voor de poëzie. Het is een film voor liefhebbers en fijnproevers. Alle poëzieliefhebbers en zéker alle Dickinson-liefhebbers moeten erheen.
Het is een uitzonderlijk stuk werk dat ondanks zijn lengte en het onderwerp, van seconde tot seconde boeiend is. Dit laatste merkte ik des te meer op toen ik de film gisteren, tijdens de Filmdagen van Hoorn, mocht inleiden waardoor ik hem voor de tweede keer zag.
De eerste keer was ik op driekwart van de twee uur die hij duurt vermoeid geraakt van het gespannen volgen van de snelle, puntige, humoristische en altijd veelzeggende dialogen die maar net in de ondertitelingen bijgehouden konden worden. De tweede keer kon ik alles, net als in een gedicht dat je opnieuw moet lezen, vollediger volgen en toen was de film mij haast nog te kort. En mijn bewondering was nog zeer toegenomen.

De regie van A Quiet Passion is van (de vermaarde) Terence Davies, die ook de tekst voor de film schreef.
De hoofdrol wordt zonder meer groots vertolkt door Cynthia Nixon, die hier vanuit een geheel ander filmsegment bekend is, namelijk van de televisieserie Sex and the City

Mijn inleiding bij de film zal ik in een later stadium op dit blog publiceren

Elly de Waard

 

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

4 Reacties op A QUIET PASSION: de Emily Dickinson film

Toon Reacties (4)

Geef een reactie