ALLEEN HERINNERINGEN DIE HET HART RAKEN

Sinds dichter Chris J. van Geel van de provincie Noord-Holland mocht wonen in huize Vogelwater in de duinen bij Egmond-Binnen, is daar veel poëzie geschreven. Eerst door hemzelf en na zijn overlijden in 1974 door zijn toenmalige partner Elly de Waard, aanvankelijk bekend als popcriticus van De Volkskrant, later vooral als dichter.

In haar twintigste bundel Meestal tussen bomen vergelijkt de nu 81jarige dichter de wildernis buitenshuis (bomen, duinen, een tuin ‘waar geen plan achter zit’) met die van haar binnenste.De natuur en haar natuur lopen in elkaar over: als ze licht zoekt, om weer rechtop te kunnen lopen, begint ze in de tuin takken te snoeien en kreupelhout op te ruimen, zodat er weer uitzicht op de schoonheid komt.

Op eenzelfde natuurlijke wijze wordt ze omringd door herinneringen, een zegen in dit geheugenloze tijdperk. Dat levert fraaie bespiegelingen op als onderstaand gedicht Alleen die dingen, waarin ze formuleert welke herinneringen essentieel zijn en welke kunnen worden afgestoten:

Alleen die dingen willen zijn bewaard
die van geen lagen wrevel hoeven te bevrijd

om tot de staat te komen dat er niets omheen
is, het gevoel ervan onmiddellijk kan stromen

en je raakt. Alleen dit onvoorwaardelijk,
onvoorbereid en puur ervaren

dat geen enkele naam verdraagt, is het
waard om als herinnering te bewaren

Het lijkt een abstract gedicht, doordat De Waard het heeft over ‘die dingen’ en het ‘puur ervaren dat geen enkele naam verdraagt’. Tegelijk is het zeer persoonlijk: ze omschrijft van alle dingen alleen diegene die het verdienen om als herinnering bewaard te worden, en die direct het hart raken.

Dat dit geen rederijkerij is of een cerebraal woordspel, maar een zelfportret dat nauwkeuriger is dan een foto kan uitdrukken, komt door de drie woorden ‘bewaard’, ‘waard’ en ‘bewaren’.
Op gevorderde leeftijd, vaak denkend aan de dood en daaraan voorbij, vat de dichter de kern van haar leven in deze korte regels, waarin het woord ‘ik’ ontbreekt, terwijl de drie geciteerde woorden heel dicht in de buurt komen van ‘De Waard’.
Het belangrijkste verdraagt geen naam; dat is de signatuur van deze dichter.

ARJAN PETERS
uit: Argus
Foto: Cédric Pollet, Lagerstroemia farieri boombast

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

1 Reactie op ALLEEN HERINNERINGEN DIE HET HART RAKEN

Toon Reacties (1)

Geef een antwoord