ZIEN

Dit ‘Vliegende Huisje’ is een vogel met een huisje op zijn rug. Heel verrassend, gezien het feit dat het enige andere dier dat zijn huisje op zijn rug heeft, helemaal niet kan vliegen, maar aan de grond kleeft. De slak namelijk. In het gedicht dat ik eronder zet is sprake van twee vogels, die eerst als één vogel gezien worden, maar die bij nader inzien bezig blijken om tot een gezamenlijk huisje te komen. Wat ik wil zeggen is dit: het gaat allemaal om zien.

Ik zag eerst wat ik dacht
dat een gewonde vogel was

wanhopig fladderend om
van de grond omhoog te komen

tot ik zag, dat het bij
opvliegen een tweetal was

en ik stond verrast, dat
de verrukking en de pijn

in uitdrukking zozeer
hetzelfde kunnen zijn

2005, Proeven van moord

Beeld: Vliegend huisje, Marise Knegtmans

Dit bericht is geplaatst in Proeven van Moord. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *