HET JASJE VAN DAVID BOWIE II

SVS_6738

Verhaal

Elly de Waard vertelt een verhaal over David Bowie. Ze zit op het toneel van De Kleine Komedie, ik zit in de zaal, op rij 4. Ik weet niet veel over Bowie, maar zij wel. Ze is een kenner van de popcultuur, en ook nog dichter en feministe, ze kan me heel wat leren. Ze is niet alleen, ze zit naast een projectie van een jasje van de zanger dat ze gestolen heeft. Ooit heeft hij dankzij haar bemoeienis een Edison ontvangen. Maar zij mocht hem na de uitreiking niet interviewen, dat deed Henk van der Meijden. Ze was daarover zo teleurgesteld en kwaad dat ze – werkeloos rondscharrelend in het hotel – zijn opvallende jasje dat daar over een stoelleuning hing ontvreemdde. Dit alles gebeurde ergens in de jaren zeventig. De diefstal bleef niet ongemerkt, in de lispelende wereld van de insiders werd het bekend, Bowie wilde zijn jasje terug hebben, een lokale krant in de binnenlanden van Australië berichtte erover. Ze werd benaderd door fans die er geld voor over hadden om het terug te geven aan de eigenaar, maar dat weigerde ze, ze wilde het alleen teruggeven als hij er zelf om zou vragen. Er zitten aan dit verhaal zoveel aspecten die ik niet begrijp, dat ik een beetje wegdoezel en afdwaal. Daarom is de schok groot als er ten slotte een jongedame uit de coulissen komt lopen die het jasje van David Bowie draagt. Het is geen verhaal meer, ik schrik op uit de wereld van de verbeelding, het is werkelijkheid, ze heeft het nog steeds in haar bezit. Ik bel een Australische vriend en vraag hem wat hij ervan weet. Hij vertelt me dat Bowie blijft mokken, hij denkt nog dagelijks aan zijn lievelingsjasje.

Tekst: A.L.Snijders
Foto: Uitgeverij De Harmonie

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.

1 Reactie op HET JASJE VAN DAVID BOWIE II

Toon Reacties (1)

Geef een reactie